15 april 2011

Fredagsfiluren - vargar och ultraljud

Alla känner sagan till sagan om Peter och vargen. Flera gånger lurade Peter byborna om att vargen var där, till slut blev de trötta på hans upprepade lögner. Fjärde gången kom såklart vargen på riktigt och ingen trodde på honom. Det finns en intressant statistisk i sagan och den blir härmed Fredagsfilurens ultralätta gåta; Vad kan man säga om pojkens sensitivitet och specificitet för vargen?

Gåtan är inte helt påhittad, den har sin referens i en bra artikel som Jerome Hoffman, akutläkare i San Francisco, har skrivit i "Emergency Physicians Monthly". En av mina favorita tidskrifter inom akutsjukvård faktiskt eftersom de gärna diskuterar arbetsmiljö och vanliga vardagsproblem på akuten - annat än bara patientfall.

Vi måste ha kul också. Då vi nu jobbar hårt för att hoppa på ultraljudståget som håller på att erövra världens akutmottagninger är det dags för en video från HqMedEd. Fantastiska klipp med korta (3-5min max) dock lärdomsrika fall där ultraljud har gjort stor insats. Ultraljud för ögontrauma? Ja, bedside även!


54 yo M with eye trauma from hqmeded.com on Vimeo.

Apropå öga och ultraljud - på en favoritblogg tipsar Michelle Lin, akutläkare (också i San Francisco) om ultraljud för att bedöma pupillkonstriktion i trauma-skadat öga. De som inte sett hennes blogg tidigare - kika gärna genom "paucis verbis", guldkälla av utskrivbara planscher för vanliga protokoller och tabeller man så gärna skulle vilja ha i huvudet men hittar inte plats för!


/DTH

Inga kommentarer: