1 september 2010

Introduktion - första bloggen

Bilden tillhör Sydsvenskans arkiv (sydsvenskan.se)
Vår bloggsida drivs av specialister och ST-läkare i akutsjukvård på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Vår akutmottagning inledde ett av Sveriges första utförliga akutläkarprogram år 2004. Sedan dess drivs akuten till största delen av läkare som har specialkompetens i initialt omhändertagade av akut sjuka patienter. Att en erfaren läkare i akutsjukvård gör första bedömning och handläggning sparar pengar och resurser för sjukhuset bl.a. genom minskat antal av onödiga inläggningar och start av behandling redan från första läkarkontakt, traditionellt har behandling inte börjats förrän på avdelningen. Detta innebär även ökad patientsäkerhet. Våra grannar i Norge har sammanfattat det gamla systemets brister i en väldigt bra artikel om deras akutvårdssystem. Norge har hittills valt att inte inleda akutläkarprogram.

Vi trivs mycket bra på vår arbetsplats och vi tycker att vår specialitet är oerhört spännande och lärorik! Genom IT-världen följer vi utvecklingen av den väletablerade akutsjukvård som drivs i utlandet t.ex. USA, Canada, Storbritannien och Australien och tillämpar oss det aktuella för att gå i fronten för akutsjukvård i Sverige. Mer information om vårt program finns på Swesems hemsida.

Vi vill med vår bloggsida dela med oss erfarenheter vi haft genom vårt arbete på akutmottagningen samt informera om allt som är aktuellt och nytt i akutsjukvårdsvärlden. Att skriva på en blogg är en fantastisk metod för detta eftersom författaren då kan tillåta sig personliga synpunkter och tankegångar utan restriktioner enligt gamla traditioner och strikta riktlinjer som akademiska journaler följer. Detta gör läsningen mer informell och underhållande. Vi skriver om allt möjligt, såsom lärdomsrika fall, intressanta EKG, blodgas eller ultraljud och presenterar även det vi har stött på i akutsjukvårds-IT-världen (bloggosfären och sociala nätverket) som t.ex. bloggrundan. Vi välkomnar alla kommentarer och synpunkter från er som läser och välkomnar alla som vill besöka oss på akuten i Lund!

/DTH


---
Vi har genomgått ett noggrant förberedningsarbete innan bloggen startades där vi bestämde interna regler och riktlinjer för bloggskrivarna och således bästa möjliga patientavidentifering i de fall och diskussioner vi presenterar. Vi har varit i kontakt med både sjukhusjurist och mediakontaktansvarig för att så gott som möjligt göra detta på ett rätt sätt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har skrivit om er på min blogg, ca 10 000 läsare om dagen läser den bloggen.
Jag har lagt er som en permanent länk från mig.
Läs gärna inlägget om varför jag anser att ni är otroligt viktiga för vårdens kvalitet!
http://georgeschottl.wordpress.com/2011/04/14/ny-blogg-fortjanar-medalj-och-beskydd/
George Schottl från Himlen Kan Vänta

Bra jobbat

Anonym sa...

Kära kollegor, tack för en väldigt informativ och rolig blogg!
Vänliga hälsningar från halvgammal röntgenläkare, som gärna vill försöka hålla sig någorlunda a jour med akutmedicin.

Jonas Willmer sa...

Hittade denna blogg här om dagen och uppskattar den verkligen! Hoppas ni kommer igång igen med nya inlägg!