8 december 2011

Wellens' syndrom

Ja, nu när vi just fått reda på att vi får fortsätta att utbilda akutläkare här i Lund, så kan vi ju fortsätta att göra just det!

När man har lärt sig något nytt, som man aldrig tidigare har känt till, så är det lustigt att man ser det man just nyss lärt sig överallt!

I det här fallet rör det sig om "Wellens' Syndrom".


Wellens' syndrom beskrevs först 1982 av dr Wellens och hans kardiologkompisar. Wellens' syndrom är ett karakteristiskt T-vågsmönster i prekordialavledningarna som är associerat med en signifikant proximal stenos i LAD. LAD aka "the coronary artery of sudden death" aka "the widow maker".
Wellens syndrom innefattar T-vågsförändringar, anamnes på (in)stabil angina, låga eller normala troponiner; patienterna har inga q-vågor eller ST-höjningar/sänkningar och har normal R-vågsprogression. T-vågsförändringarna är bestående, trots smärtfrihet och i studier har man sett att 75% av dessa patienter fick en AMI eller dog inom 2-3 veckor.

Det finns två typer av T-vågsförändringar, Wellens' typ I och Wellens' typ II. Typ I är lätt att se (djupa inverterade T-vågor), och de flesta EKG-maskiner uppfattar det som ett tecken på ischemi. Det kallas även för "left anterior descending coronary T-wave syndrome". Typ II tolkas av de flesta EKG-maskiner som "ospecifika T-vågsförändringar" och är den man skall se upp med! Ingen medicinsk behandling fungerar, det är invasiv åtgärd som gäller. Om man försöker att sätta dessa patienter på en cykel för ett arbetsprov, har de en tendens att "drop dead". Om man ser Wellens' syndrom typ II i 2-3 avledningar -> angio!




A-C är T-vågsförändringar vid typ I. D-F är T-vågsförändringar vid typ II.

Typ II skall se ut som en bifasisk T-våg där T-vågen börjar positivt, och slutar negativt. Det omvända är inte Wellens'.

Se upp: Det finns även en "normalvariant" av Wellens', ungefär som tidig repolarisering som man kan se på EKG hos yngre män. Skilj dem åt genom att leta efter höga QRS-amplituder som vid "high voltage". Man får aldrig lov att diagnosticera Wellens' på EKG vid "high voltage" eftersom "high voltage will screw up the T-waves" [Amal Mattu].


Nästa bloggpost kommer att innehålla 2 patientfall med EKG, där ni får se om ni tycker att det är en äkta Wellens' eller inte!

Det finns såklart facit med angiografisvar!


Tandy T, et al



Ann Emerg Med
 1999;33(3):347





Rhinehardt J, et al



















Am J Emerg Med
 2002;20(7):638





/NA

8 kommentarer:

nicholas aujalay sa...

Business as usual again, skönt!

Unknown sa...

Så håller vi också på att få ny ultraljud, det blir temat här efter jul!

Apropå Wellens så har Dr Steve Smith, akutläkare och EKG specialist, skrivit mycket bra om den fruktade Wellen's bl.a. dynamiken dvs. hur den utvecklar sig över tidaxeln:

http://hqmeded-ecg.blogspot.com/2011/03/classic-evolution-of-wellens-t-waves.html

rekommenderar verkligen, så som allt som Dr Smith skriver om EKG tolkning

Anonym sa...

hej jag är en läkarstuderande kille, och jag tycker det ni gör är inspirerande och lärande!!! tack ska ni ha

Anonym sa...

Bra sida!

Hittade en typ II i går.

/Akutläkare

Mussen sa...

Det här är verkligen en bra nyhet och jag rekommenderar alla som behöver riktigt lån att ansöka via dessa e-postmeddelanden (christywalton355@gmail.com) eller whatsapp: +12522852093, jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

ADOIFLOANS sa...

VI GÖR LÅN NU TILL LÅGT HASTIGHET 1% {adoifloans@gmail.com}

Om du behöver ett brådskande lån för att starta ett företag, behöver du ett lån? Vi ger både företag och privatpersoner lån, så om du behöver ett akut lån nu inom 6 timmar kan vi låna dig ett lån utan dröjsmål
lånet är nu tillgängligt till en låg ränta på 1%: Kontakta oss direkt på följande adress: [ADOIFLOANS@GMAIL.COM]

Fullständiga namn:..............
Land:..........
Stat:..........
Belopp:..................
Lånets längd: ..........
Telefon: .............
Ockupation:............
Födelsedatum:.......
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,
Företagsnamn: ADOIF LOANS INC
Företagets e-postadress: {adoifloans@gmail.com}
Jag önskar dig allt gott.

Loan Offer. sa...

Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbrukslån? Utbildningslån? Debet konsolideringslån? Lastbilslån? Billån? Hotelllån? Refinansiera lån? och fler skollån? Startlån? .Vi erbjuder till 2% ränta! Kontakta oss via: richardcosmos5@gmail.com

Susan Benson sa...

Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

* Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
* Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
* Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
* Flexibel ränta på 3%.
* Höga godkännanden
* Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
* Enkel onlineansökan.
* Personlig vägledning och expertis.
* Inga dolda avgifter

Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.