8 december 2011

Wellens' syndrom

Ja, nu när vi just fått reda på att vi får fortsätta att utbilda akutläkare här i Lund, så kan vi ju fortsätta att göra just det!

När man har lärt sig något nytt, som man aldrig tidigare har känt till, så är det lustigt att man ser det man just nyss lärt sig överallt!

I det här fallet rör det sig om "Wellens' Syndrom".


Wellens' syndrom beskrevs först 1982 av dr Wellens och hans kardiologkompisar. Wellens' syndrom är ett karakteristiskt T-vågsmönster i prekordialavledningarna som är associerat med en signifikant proximal stenos i LAD. LAD aka "the coronary artery of sudden death" aka "the widow maker".
Wellens syndrom innefattar T-vågsförändringar, anamnes på (in)stabil angina, låga eller normala troponiner; patienterna har inga q-vågor eller ST-höjningar/sänkningar och har normal R-vågsprogression. T-vågsförändringarna är bestående, trots smärtfrihet och i studier har man sett att 75% av dessa patienter fick en AMI eller dog inom 2-3 veckor.

Det finns två typer av T-vågsförändringar, Wellens' typ I och Wellens' typ II. Typ I är lätt att se (djupa inverterade T-vågor), och de flesta EKG-maskiner uppfattar det som ett tecken på ischemi. Det kallas även för "left anterior descending coronary T-wave syndrome". Typ II tolkas av de flesta EKG-maskiner som "ospecifika T-vågsförändringar" och är den man skall se upp med! Ingen medicinsk behandling fungerar, det är invasiv åtgärd som gäller. Om man försöker att sätta dessa patienter på en cykel för ett arbetsprov, har de en tendens att "drop dead". Om man ser Wellens' syndrom typ II i 2-3 avledningar -> angio!
A-C är T-vågsförändringar vid typ I. D-F är T-vågsförändringar vid typ II.

Typ II skall se ut som en bifasisk T-våg där T-vågen börjar positivt, och slutar negativt. Det omvända är inte Wellens'.

Se upp: Det finns även en "normalvariant" av Wellens', ungefär som tidig repolarisering som man kan se på EKG hos yngre män. Skilj dem åt genom att leta efter höga QRS-amplituder som vid "high voltage". Man får aldrig lov att diagnosticera Wellens' på EKG vid "high voltage" eftersom "high voltage will screw up the T-waves" [Amal Mattu].


Nästa bloggpost kommer att innehålla 2 patientfall med EKG, där ni får se om ni tycker att det är en äkta Wellens' eller inte!

Det finns såklart facit med angiografisvar!


Tandy T, et alAnn Emerg Med
 1999;33(3):347

Rhinehardt J, et alAm J Emerg Med
 2002;20(7):638

/NA

4 kommentarer:

nicholas aujalay sa...

Business as usual again, skönt!

David sa...

Så håller vi också på att få ny ultraljud, det blir temat här efter jul!

Apropå Wellens så har Dr Steve Smith, akutläkare och EKG specialist, skrivit mycket bra om den fruktade Wellen's bl.a. dynamiken dvs. hur den utvecklar sig över tidaxeln:

http://hqmeded-ecg.blogspot.com/2011/03/classic-evolution-of-wellens-t-waves.html

rekommenderar verkligen, så som allt som Dr Smith skriver om EKG tolkning

Anonym sa...

hej jag är en läkarstuderande kille, och jag tycker det ni gör är inspirerande och lärande!!! tack ska ni ha

Anonym sa...

Bra sida!

Hittade en typ II i går.

/Akutläkare