19 oktober 2011

Bloggosfären för akutsjuksköterskor

(c) ImpactedNurse
En akutmottagnings framgång är inte minst beroende på en erfaren och engagerad kår av akut-sjuksköterskor. En uppmärksam sköterska är som en uggla i natten - ser allt som far förbi. Jag har ofta fått bra tips eller råd från en erfaren sköterska som hjälpt till med handläggningen av patienten. Just därför är det precis lika viktigt att de får utbildning och utvecklings-möjligheter precis som läkarna. Tyvärr är möjligheterna dock begränsade, en informell undersökning jag gjorde här om dagen visade att endast två av våra sköterskor på akuten i Lund har vidareutbildning i Akutsjukvård. För närvarande finns det ingen alls möjlighet till vidareutbildning i Akutsjukvård.

På grund av högt flöde och stress är "burnout" ett aktuellt problem för all vårdpersonal och gör tyvärr att endast fåtal av personalen stannar kvar på akuten i mer än några år. Därmed tappas oerhört viktig erfarenhet bortDet enda som verkligen kan motverka stressen är att man får mer "kontroll" på situationen - att man inte känner sig försvarslös vid exempelvis det svåra traumalarmet ellerden multisjuka åldringen som anhöriga skickat in för trötthet mitt i natten. Man kan lära sig lite tricks o tips för att hantera stagnerat patientflöde genom rätt fördelning av resurserna.


Tidigare har man långsamt samlat på sig denna kunskap genom egen arbetserfarenhet eller att hört kollegornas berättelser. Under senaste åren har ständigt flera akutläkarbloggar dykt upp (över hela världen!) och det sägs att akutläkare är bland de mest engagerade i medicinska bloggosfären. Helt plötsligt är det  möjligt att lära sig av hela världens kollegor och man kan även välja sin tid för att sitta ner och läsa. Detta har gjort en stor skillnad för oss i akutläkargruppen. Genom att läsa om kollegornas erfarenheter av fall, händelser och egna tankar omkring akutsjukvård känner vi oss inte lika ensamma med våra frustrationer och tankar och en helt ny värld av utbildningsmöjligheter har öppnats! T.ex. USC Essentials där man kan ladda ner och se på föreläsningar från en av de bästa konferenserna i USA. Jag tror de flesta i gruppen instämmer med att vårt utvecklingsklimat är helt annat i dag när vi har så mycket information att hämta från bloggvärlden.


Det var just detta jag försökte berätta om  idag på ett lunchmöte med några av våra akutsjuksköterskor. Jag introducerade ImpactedNurse, en blogg skriven av en entusiastisk akutsjuksköterska i Australien som praktiserat i 25 år och har vunnit sig respekt och rykte genom utmärkt skrivande om livet som akutsjuksköterska. Då nämnde jag också en favorit, Life in the fastlane som inte är enbart en blogg men också en helt underbar källa av databaser och artiklar om t.ex. EKG tolkning, bedömning av provsvar o.s.v. Deras LITFL review är en superfin genomgång av världens mest intressanta bloggpostar från den föregående veckan och är som en källa av guld för akutvårdspersonal som vill "vara på hugget". Eftersom akutsjuksköterskorna ofta frågar om EKG-tolkning har jag även berättat om EMS 12-lead, en fantastisk sida skriven av en ambulanssjukvårdare i USA som lägger in valda EKG från prehospitalt och diskuterar sen omkring fallen och tolkningen.


/DTH

3 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla...kallas oss inte för "systrar"....Vi är sjuksköterskor!!

David sa...

Jag har verkligen funderat på det här men posten är ju skriven för både sköterskor och undersköterskor, jag vet inget bättre ord än "systrar" som hänvisar till bägge två... föreslag?

Anonym sa...

Hej David!
Som du kanske vet finns det en magisterutbildning i akutsjukvård på Sophiahemmets Högskola sedan 2008. 200 studenter har examinerats.
Hälsningar Gunnar