13 april 2011

Veckans podcast v14

EMCrit Podcast 44 - Acid Base: Part I
http://emcrit.org/podcasts/acid-base-i/

Scott Weingart går igenom basala syrabaskunskaper och diskuterar värden vi mäter på våra blodgasapparater och hur vi skall tolka dem.
Han bifogar även en artikel om syrabas som man kan ladda ner från hemsidan: http://crashingpatient.com/pdf/acidbase/acid%20base%20in%20the%20icu.pdf.

En ny sak, det är inte endast ett audiospår den här gången, utan även en liten video med små schematiska bilder och stödord till audiospåret.

Min sammanfattning/reflektioner:
Oberoende och beroende variabler, de oberoende variablerna förändras och de beroende variablerna förändras efter de oberoende variablerna - clear as mud!
Beroende variabler: H+ och HCO3-.
Oberoende variabler: CO2, A(tot) - totalantalet av svaga syror, ffa Albumin, SID (strong ion difference).

Visste ni att Albumin är en svag syra som påverkar syrabasbalansen? Om Albumin går upp kommer patienten att bli mer acidotisk. Någon som har sett detta hos en patient?

Strong Ions: Na+, Cl-.
SID: Strong Ion Difference. Na+ minus Cl-, 140-102 = ca 38. Om lägre värde acidotisk patient, om högre värde alkalotisk patient. (Lågt värde och fler negativa laddningar gör att kroppen för att eftersträva neutralitet genererar H+ från den oändliga poolen av H+ och HCO3-. Och vice versa med högt värde, kroppen genererar mer HCO3-.)

Har någon sett syrabasrubbningar hos patienter med hyponatremi? Hypokloridemi?

Anjongap; består av laktat, toxiska alkoholer, ketosyror m.m.

BE - helt oberoede av den respiratoriska komponenten! Visar endast den mängd bas man måste tillsätta/dra ifrån för att nå ett normalt pH. Om normalt BE - inget metabolt problem! Problemet ligger då istället på den respiratoriska sidan.


Senare tillägg: Observera att det föreligger skillnader i bikarbonatmätningen i Sverige och USA. I Sverige mäts standard bikarbonat som då är justerat för pCO2 blir således är en oberoende variabel. I USA mäter man "faktiskt" bikarbonat, ej justerat för pCO2 och det blir då en beroende variabel som Scott säger.

Ser fram emot kommentarer, synpunkter, patientfall och såklart Acid Base - Part II!



/NA

5 kommentarer:

Rainer Gatz sa...

hej och goddag,

på vägen hem från "vakten" ... jag arbetar på en intensivvårdsavdelning i Köåenhamn.

via Sydsvenskan kom jag till blogsidan. och så bliver jag så glad att se, att Stewart approach äntligen har fått fotfäste i Sverige!

Med vänliga hälsningar,
Rainer Gatz anaesthesiologist
ICU, Herlev Hospital, Copenhague, Denmark
http://www.herlevhospital.dk/menu/Afdelinger/Anaestesiologisk_Afdeling/
http://www.acidbase.org/phpscripts6/start_pe.php
http://www.acidbase.org/echo

Nicolina sa...

Hej Rainer!

Tack för din kommentar och vad kul att du har hittat till vår blogg!

Jag håller med om att "Stewart approach" är ett bra sätt att tänka på syra/bas, och jag gillar Scott Weingarts sätt att bryta ner det i lättförståeliga delar. Ser fram emot Acid Base - part II.

Med vänliga hälsningar,
Nicolina

Wilhelm Wallquist sa...

Stewarts approach är intressant, men frågan är om den ger så mycket mer kliniskt. Vad vi också måste tänka på är att de flesta svenska blodgasapparater mäter standardbik, vilket är oberoende av CO2. Amerikanska apparater mäter oftast "sant" bik, vilket inte är justerat för CO2 och därmed en beroende variabel

Nicolina sa...

Hej och tack för kommentar!

Då är det med andra ord så i Sverige att StandardBikarbonat är en oberoende variabel om jag förstår dig rätt? Det Scott säger i podcasten är anpassat för amerikanska förhållanden.

Tack för informationen!

Mvh,
Nicolina

Wilhelm Wallquist sa...

För den som liksom jag blivit förvirrad av amerikanska texter om blodgasanalys rekommenderas följande text. Den rätade i alla fall ut en del frågetecken för min del.

http://www.anaesthesiamcq.com/AcidBaseBook/ab9_5.php