9 oktober 2012

Peter Rosen, akutsjukvårdens gudfader i USA, pratar i Norge

När Peter Rosen pratar så lyssnar folket. Just nyss pratade Rosen i Norge om vikten av att ha specialister på akuten, inte driva den med oerfarna underläkare utan handledning och stöd. Just som traditionen av någon otrolig anledning precis gjort genom åren. Jag citerar i artikeln från Dagens Medicin

"Det finnes en oppfatning av at alle kan jobbe med akuttmedisin. Det er tøv. Det krever spesiell trening under veiledning av noen som kan det, og det krever kunnskap. Hvis ikke dette er en spesialitet, så vet ikke jeg hva som er det, sa Rosen."

I USA och flera andra länder har man lärt sig vikten av att ha specialister i frontlinjen, för att sortera in till sjukhuset och ge första stabiliserande åtgärder till akut sjuka patienter - något som skiljer mellan liv och död.

"Nestleder Oddvar Uleberg i Norsk selskap for akuttmedisin mener sykehusene i USA har en helt annen tilnærming til akuttmedisin enn i Norge. Der har de sine flinkeste leger i akuttmottaket, sier Uleberg."Se originalet!
[Dagens Medicin] Akuttmedisin bør bli egen spesialitetApropå Peter Rosen så finns här en gratis podkast att lyssna på där han pratar om hur akutsjukvård började i USA för 50 år sen, en helt otrolig berättelse om forna tider på akuten!
 http://freeemergencytalks.net/2010/04/peter-rosen-beginnings-of-emergency-medicine/

Inga kommentarer: