3 juli 2012

ECG case of the week med Amal Mattu

Ett spännande fall i serien "ECG case of the week" med Amal Mattu - ett EKG från Lund som ni som läser bloggen säkert känner igen!



/NA

7 kommentarer:

Essi sa...

Jeiii! Grattis Nico!

Pär A sa...

Grattis Nicolina! Eller förlåt, DR Andersson

Peter H sa...

Mycket kul! Är man lite nördig om man såg det på Mattus sida innan man såg det här? :)

Hade för övrigt ett intressant fall på medakuten i Halmstad. Man, sedan tidigare väs frisk förutom två episoder TGA, inkom med "kittlande smärta" i båda armarna i samband med ansträngning sedan två veckor som sista dagarna börjat komma även vid gång i marschtempo. Besvärsfri på akuten, men EKG visade bifasiska T-vågor i V2-V4, i övr ua. Datorn tolkade det som ospecifika T-vågor. TnT 16.
Den unge underläkaren hade givetvis följt akutläkarbloggen och hade goda aningar om vad det rörde sig om! Vad tror ni hände sen? :)
//pH

nicholas aujalay sa...

Nice Dr Andersson!

Anonym sa...

Dr Carlsson väl ???

Unknown sa...

Peter! Berätta mer!

Anonym sa...

Pat hade ingen bröstsmärta, men jag tolkade det ändå som en instabil anginaekvivalent. Eftersom EKG-förändringarna var ganska subtila så ringde jag och stämde av med kardiologkonsult som tyckte att pat skulle läggas in med Trombyl och Klopidogrel och att man kunde göra ett arbetsprov om TnT var utan dynamik. Jag påpekade då att jag tyckte det såg ut som Wellens sign och att det isf skulle tyda på signifikant LAD-stenos och att man därför inte borde cykla pat. Slutade med att jag la in pat med full instabilitetsbehandling, d.v.s. även Arixtra, och rekommenderade att man gjorde angio utan att göra arbetsprov. Dagen efter hade pats EKG-förändringar försvunnit och TnT låg på samma nivå, kring 16-20. På avdelningen avstod man från arbetsprov. Några dagar senare gjordes angio som visade långsträckt signifikant stenos i mellersta och distala LAD, som stentades framgångsrikt. Ingen stenos i proximala LAD, vilket Wellens egentligen indikerar, men bra nära! Även om jag inte vet ifall det var en "äkta" Wellens eller inte så tror jag att det löste sig på bästa sätt! Så tack för de tidigare bloggfallen på det! /pH