28 februari 2012

Sgarbossa

Ok! Efter ett litet uppehåll i bloggandet är det väl dags att titta närmare på Sgarbossakriterierna i föregående EKG! Tack för alla kommentarer - ni har såklart rätt allihop! Mer eller mindre.

EKG nr 1 uppfyller definitivt Sgarbossakriteriet konkordant ST-höjning i avledning II, även avledning III och aVF ser suspekta ut. Som Nicholas skriver, man hade gärna velat att jämföra med ett gammalt EKG, men det hade nästan blivit för uppenbart då, så det har jag inte publicerat med flit. Om ni tittar på rytmremsan som är just från avledning II, så syns konkordansen mycket tydligt där. Det bör alltså ge 5p och en tur till angiolab.

EKG nr 2 har utvecklat konkordant ST-sänkning i de högersidiga prekordialavledningarna. Nu är vi då uppe i 8p totalt, och vid denna tidpunkt var den kliniska bilden alarmerande med kardiogen chock.

/NA

2 kommentarer:

nicholas aujalay sa...

Vad säger du om AVF och III?

Peter MK sa...

Vem ska man snacka med om man vill publicera ett blogginlägg om checklistor på akuten? Jag och min kursare Pär (som smugit runt en hel del på EA10 senaste två månaderna) gör ju ett masterexamensarbete, handledda av dr Checklist himself - Eric "Dr ED, MD" Dryver - och vi tänkte slänga ut lite info här och var, bl a på nåt morgonmöte, men även här kanske?