8 februari 2012

Sgarbossa - EKG

Ok! Då testar vi Sgarbossakriterierna då! Som vanligt har jag kontrollerat fallet med vår EKG-guru Amal Mattu. Han önskade dessutom att få använda det här spännande fallet för sina egna fallpresentationer!

Det är en fredagkväll på akuten och en 72-årig man inkommer pga bröstsmärtor. I journalen kan man läsa att patienten har hypertoni, stroke, angina och DVT sedan tidigare. Patienten har i 2h haft tryck i bröstet centralt som inte viker på nitro, ingen utstrålning. EKG i ambulansen visar vänstergrenblock sedan tidigare. Vitalparametrar tas; Sa02 95%, Blodtryck 110/65, Puls 65, RLS 1.

Ett 12-avlednings-EKG tas och visar följande:
Man beslutar att patienten skall tas till HIA och efter en stund försämras tillståndet med sjunkade blodtryck och misstänkt kardiogen chock. Ett nytt EKG tas, som ser ut så här:
Patienten tas snabbt till angiolab och man öppnar en akut ocklusion i högerkärlet och noterar även en kronisk ocklusion i LAD med kollateraler, som lämnas.

Vilka avledningar är det som uppfyller kriterierna helt säkert i EKG 1 och EKG 2?

/NA

5 kommentarer:

nicholas aujalay sa...

AVF och III ser misstänkt eleverade ut i båda, sedan följer ST-deppression i V2,V3. Ett äldre EKG kanske skulle belysa detta tydligare.
Överlag stort beröm till en bra case series med Sgarbossa och Wellens!

Anonym sa...

Lurigt på första EKG:t. Tycker möjligen att det bara är III som uppfyller diskordanskriteriet, men hade nog kunnat missa den asså! På EKG 2 var det däremot tydligare! Bra fall!
/PH, MK

Eric Thunander sa...

Pos konkordans avledning 2, aVF och 3 på båda EKG. Negativ konkordans V2 och V3 på andra EKGet.

Det här var nyheter för mig!

Anonym sa...

Hej!
Hamnade på din blogg av en ren tillfällighet, och fastnade - trots att jag inte har en dags sjukvårdsutbildning och måste googla på det mesta :)
Förstår att du inte alls riktar dig till den breda allmänheten, men tar mig ändå rätten att fråga:
Skulle du inte kunna förklara, kort och enkelt, de olika ekg-kurvorna för oss dummies? På ett SUPERENKELT sätt? Fattar liksom ingenting, vaddå V6, III o s v. Hade varit sååå roligt att förstå liiite. Har naturligtvis full förståelse om du inte kan/vill.

Mvh
B

Anonym sa...

Tack for at vara med idag! Lart mig mycket over Svensk akutsvarden.

Har en link till Wellens Syndrome, var vi har talat om idag;
http://lifeinthefastlane.com/ecg-library/basics/t-wave/

Ha det bra,

Ingvar Berg