26 januari 2012

Brian Goldman om att göra misstag


Visst finns det många bra TED föreläsningar, den nedan är dock i särklass. Brian Goldman, akutläkare från Mount Sinai, NY (Scott Weingart's arbetsställe) pratar om misstag han gjort i karriären och sina lärdomar av det. Mycket inspirerande föreläsning där publiken stod upp och applåderade i slutet, sällsynt!

---updatering: det visar sig att det finns två Mt Sinai sjukhus, ett i NY och det andra i Toronto varifrån B Goldman är!/DTH

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket tänkvärt. Hur skapar vi en atmosfär där vi pratar om våra misstag?

UE

Andreas AT läkare sa...

Strålande föreläsning, samtidigt som sjukvården strävar mot nya metoder (inspirerade av flyget etc.) för att förhindra dyra och, för patienterna, smärtsamma misstag. Antar att det är två kulturer man vill kämpa mot samtidigt. Dels kulturen kring hur man ser på personen som ingår i ett begånget misstag, dels det stela systemet som underhåller en organisation som tillåter misstag att ske (hierarki, ostrukturerad kommunikation etc). Den förra behöver mjukas upp för vi är bara människor och den förra behöver förnyas, diskuteras och inspireras av andra verksamheter. Samtidigt är sjukvård känslomässigt och av kött och blod och ingen vill vara på fel sida misstaget.

Anonym sa...

Fantastiskt video. Tänk om vi kunde ha haft en atmosfär som gjorde att man kunde dela med sig... Något för framtiden??? Gruppdiskussioner?

//AK