24 januari 2012

Advanced Wound Closing Techniques

På ACEP höll Michelle Lin en fantastisk föreläsning om olika metoder för att suturera/sluta sår. Man kan ju tro att det är något som är enkelt fixat med några suturer, men som ni alla vet är det inte alltid så lätt.

Vid alla sårskador är det viktigt att:
1. Irrigera noga. Det spelar inte så stor roll med vad man sköljer, bara det sköljs under tryck. Helst med en spruta - akta för stänk! Att spruta lite NaCl från de små plastflaskorna ger inte adekvat tryck.
2. Inspektera noga för främmande kropp. Explorera i blodtomt sår helst, sätt på blodtrycksmanchett och pumpa upp om sår på hand/arm etc. Om man är osäker, och såret är kontaminerat - gör en röntgen! Alternativt ultraljud. Att sy in en främmande kropp kommer att ge patienten en sårinfektion och komplikationer.
3. Testa funktioner av senor, nerver och kärl. När man kontrollerar senor, kontrollera alltid under rörelse.
4. Bedöva. Kontrollera att patienten inte har allergier mot lokalbedövningsmedel. Om man värmer Lidocain/Carbocain till kroppstemperatur gör det mindre ont, kan vara bra när man skall bedöva barn. Man kan även blanda med bikarbonat för samma effekt, men det påverkar stabiliteten hos läkemedlet.
5. Suturera med lämplig metod. Studier visar att vävnadsklister och suturer har samma goda resultat, medan endast steri-strips har något sämre. Välj helst suturer om det är på ett ställe där det är mycket drag i huden. Om det är väldigt mycket drag - sy madrass-suturer som håller bättre. Om man använder vävnadsklister runt ögat - akta ögat! Ett tips här är att använda tyngdlagen och tippa patienten med huvudet nedåt så att klistret inte kan hamna i ögat. Man kan även använda något fett material som salva att täcka ögat med, då fäster inte klistret.
Vi vill ju inte att sådant här händer: http://www.expressen.se/nyheter/1.2679082/janina-3-fick-ogat-ihoplimmat-av-lakare
6. Profylaktisk antibiotika skall övervägas om sår hos diabetiker, immunosupprimerade eller vid sår på händer/fötter/ansikte.

Troligtvis har alla träffat den cortisonbehandlade patienten med skör, cortisontunn hud? Så fort man sätter ett stygn i huden och försöker dra ihop såret - trasas huden sönder och stygnet släpper. Michelle hade ett väldigt bra tips här - att använda en kombination av steri-strips och suturer. Adaptera sårkanterna först, tejpa över med steri-strips och sy sedan igenom steri-stripsen - då håller huden. Voilá! (Ett annat mindre snyggt alternativ är att använda staples).



Ref: Tintinalli / Michelle Lin

/NA

3 kommentarer:

Alex sa...

Ab-profylax vid sår i ansikte? Jag har fått förklaringen en gång att infektionsincidensen är lägre i ansiktet pga riklig genomblödning (och dessutom god läkningsförmåga med kortare tid för stygnen). Eller bara vid smutsiga sår?

Nicolina sa...

Hej!
Man skall överväga antibiotikaprofylax vid kraftigt kontaminerade sår, eller vid högenergivåld samt vid bett. I övrigt så behövs det inte, helt rätt!

NA

Anonym sa...

På många akutmottagningar är det praxis att ge Ab vid sårskador i ansiktet. Det finns dock ingen evidens för detta. Argumentet som brukar ges är att en sårinfektion i ansiktet får såpass stora konsekvenser (kosmetiskt)