25 januari 2012

Wellens' Bonus

Jag hade endast 2 fall med Wellens' syndrom i min fallbank, men nu har jag fått ett till fall mailat till mig av en kollega!

Min kollega, som jobbar som vikarierande underläkare här i Lund, har läst posterna om Wellens' på bloggen och vi har diskuterat syndromet på jobbet. Häromdagen när han befann sig i triageområdet som triageunderläkare får han in en 56 år gammal kvinna som remitteras in från VC. Hon var helt frisk, inga mediciner eller andra konstigheter. Hon beskrev symptom med ansträngningsutlöst bröstsmärta sedan 1 månad tillbaka och även ibland viss smärta vid vila. Nu på akuten hade hon ingen smärta i bröstet, men lite smärta vid halsen. EKG:t visar "wellenoida" omisskänliga bifasiska T-vågor. Kollegan känner direkt igen det från bloggen, medan EKG-maskinen tolkar det hela som "ospecifika T-vågsförändringar". Det skrivs en remiss för coronarangio redan från akuten och denna visar såklart en tät stenos i proximala LAD!

Fantastiskt!Inspiration till att fortsätta att blogga om spännande fall infann sig direkt - och nu blir det snart en serie om Sgarbossa-kriterierna för ischemi vid vänstergrenblock. (De är otroligt mycket lättare än man kan tro!)

/NA

2 kommentarer:

Pancreas sa...

Väldigt bra fall med Wellens syndrom! Det verkar uppenbarligen vara relativt vanligt.. Faktum är att jag inte kan minnas att det tagits upp på någon föreläsning under utbildningen, vilket kanske är lite märkligt. Finns det andra EKG-förändringar (förutom de klassiska; ST-höjningar etc, pressade ST-sträckor + TnT-stegring) som bör få en att höja på ögonbrynen och tänka AKS? Nytillkommen LBBB (i kombination med symptom) anses väl också vara AKS tills motsatsen är bevisad t ex?

//PH, med kand T10

Pancreas sa...

Oj, såg precis kommentaren i slutet av inlägget nu om Sgarbossa-kriterierna :) Ser fram emot att läsa om det i bloggen sen!
//PH