22 december 2011

Facit Wellens' syndrom: Fall 1

Ok! Då är det väl dags att avslöja coronarangiografisvaret!

Tack för alla kommentarer! Det är alltid kul att läsa olika vinklingar och aspekter!

Som svar på kommentarerna så tycker jag inte att EKG:t uppfyller kriterierna för "high voltage", åtminstone om man går efter kriterierna för vänsterkammarhypertrofi som ju ger high voltage. För att uppfylla de kriterierna (Sokolow-Lyon) skall S-vågen i V1 + R-vågen i V5 tillsammans vara mer än 35 mm.

Jag tycker att det finns tydliga bifasiska T-vågor i åtminstone V2 och V4, V3 är också bifasisk, med en liten del som går under baslinjen. Det finns inga ST-höjningar eller sänkningar, ej heller patologiska q-vågor.

Patienten lades in på HIA och gjorde en angiografi som visade en uttalad stenos i LAD bara någon knapp centimeter från vänster huvudstam.

För att vara säker på att det här var ett Wellens' skickade jag alla EKG till Amal Mattu som håller med om att dessa T-vågsförändringar är högt associerade med en proximal LAD-stenos. För att det tekniskt sett skall vara ett Wellens' skall patienten ha ovanstående förändringar under symptomfrihet, vilket stämde med den här patienten som var helt opåverkad och smärtfri på akuten. Han påminner om att man faktiskt kan hitta de här förändringarna hos nästan helt asymptomatiska patienter!

Nästa fall kommer efter jul!

God Jul!

/NA

3 kommentarer:

Holmberg sa...

Hmm, det var ett lurigt svar...För en som inte ens gått ut gymnasiet.

Jag försökte verkligen att gissa. Eller, jag gissade inte. Jag satt och stirrade på EKG:t i flera timmar och jämförde med alla andra EKG:n jag kunde hitta på hela internet. Men jag kan sedan innan bara benämningarna på vågorna och sträckorna - har ingen aning om hur hög QRS-amplituden ska vara för att räknas som "high voltage". Jag kan bara skilja mellan ventikelflimmer, Torsades och SVE. Har aldrig tidigare hört talas om Wellens´. Bifasiska och inverterade vågor är ju lätt att förstå hur de ser ut, om man tänker till de "avslöjande" namnen, men är svårare att hitta i verkligen när man inte vet vad man letar efter. Som att leta efter en kanyl i en höstack!

Plus att jag aldrig tidigare gett mig på att analysera ett helt EKG.

Jag ser fram emot nästa fall!
God Jul!

Akuläkargruppen Lund sa...

Wow! Stor eloge att du vågade försöka tolka EKG:t! Hoppas att du tycker om nästa fall!
Kommer vi att se dig som en blivande kollega i framtiden? :-)

/NA

Blivande dr. Holmberg sa...

Ja, jag har velat bli läkare sedan jag gick på dagis (floskel, jag vet, men där läste jag boken "Putte åker till sjukhuset", och har ännu inte kunnat släppa det intresset!)

Jag retade gallfeber på min omgivning när jag som femtonåring läste Läkartidningen (jag tror de tyckte att jag skulle läsa åldersadekvata böcker). Jag förstod inte mycket - men det var fasligt intressant ändå (jag älskar komplicerade ord, tex. proximala falangens mediala kollateralband).

Men det lönade sig att läsa det jag då inte förstod, för nu läser jag Kirurgihandboken och FASS för förskrivare som godnattsaga (sant)! =)