11 februari 2011

Fredagsfiluren - dykning med Torsades

Det är fredag igen och humöret lyftes upp inför en förhoppningsvis sista frostkalla helg för den snart försvunna vintern. Ett tecken på att det är fredag är det när man går förbi elbutiken "On Off" och funderar om de säljer parkinsons-mediciner. Ja kanske det är bra att det är fredag.

Filuren är hämtad från veckans funderingar omkring hjärtsviktsfall och Torsades. Nu får ni visa vad ni kommer ihåg från medicinskolan.

1) Patient presenterar med andfåddhet och visar sig ha uttalat pitting ödem på underben, armar, sakrum och även upp mot flankerna. Vad kallas detta fenomenet?

2) Long QT och Torsades har många kända riskfaktorer, både medfödda och förvärvade. Det finns dokumenterade fall om dykare som fått Torsades och även att de med medfödd LQTS kan få Torsades i sömnen. Vad är det som utlöser Torsades i dessa fall och vad är mekanismen?

3) När kan Torsades behandlas med isoprenalin?


Svaren kommer senare i kommentarrutan nedan!

---
Apropå dykning - visste ni att världsrekordet i fridykning (alltså utan utrustning) är hela 124m (på djupet!) - något som hade gjort mig OFF för gott.
http://en.wikipedia.org/wiki/Constant_Weight_Apnea

En otrolig video från en speciell fridykning följer...


/DTH

2 kommentarer:

Nicolina sa...

På fråga 3, Torsade kan väl utlösas av bradycardi - och då är väl isoprenalin en passande behandling.

Anonym sa...

OK, här kom det någon som slickade krämet av kakan och stack iväg! Således blir svaret ultrakort!!

ANASARKA heter det när ödemet är överallt.

BRADYKARDI utlöst long QT är helt rätt. Många får bradykardi när de sover eller dyker och provacerar därmed Torsades arrytmi, många dykare har dött av den anledningen.

Isoprenalin behandlar bradykardi och förebygger således Torsades.


/DTH