
Allergisk reaktion, eller annat?
Histaminförgiftning.
Histminförgiftning kan uppkomma efter förtäring av fiskprodukter, ffa tonfisk och makrill. Om fisken förvaras i för hög temperatur kan bakterier omvandla histidin till histamin vilket orsaker förgiftningen. Inkubationstiden är några minuter till ett par timmar och symptomen är rodnad och värmekänsla i huden, huvudvärk, hjärtklappning och ibland andningsbesvär.
Patienten mår bättre och går glatt hem med vetskapen om att han fortfarande kan äta fisk!
Histminförgiftning kan uppkomma efter förtäring av fiskprodukter, ffa tonfisk och makrill. Om fisken förvaras i för hög temperatur kan bakterier omvandla histidin till histamin vilket orsaker förgiftningen. Inkubationstiden är några minuter till ett par timmar och symptomen är rodnad och värmekänsla i huden, huvudvärk, hjärtklappning och ibland andningsbesvär.
Patienten mår bättre och går glatt hem med vetskapen om att han fortfarande kan äta fisk!

Allergisk reaktion, eller annat?
Niacin/nikotinsyra (vitamin B3) ger en flush med ytlig kärlvidgning på framförallt nacke och hals som medför rodnad och klåda. Nikotinsyran initierar en ökad produktion av prostaglandiner som binder till glatta muskelceller och ger kärlvidgning i ytliga blodkärl. Dilatationen orsakar rodnad, värmekänsla och klåda. Effekten uteblir om man tar något prostagladinhämmande läkemedel före eller om man tar vitaminerna tillsammans med mat.
Patienten är helt återställd och skall gå hem och träna vidare utan nikotinsyratillskott!
Patienten är helt återställd och skall gå hem och träna vidare utan nikotinsyratillskott!
/NA
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar