26 november 2010

Allergiska reaktioner – eller – Saker är inte alltid som man tror

Du är akutläkare och är för dagen placerad i triageområdet för att triagera inkommande patienter samt att ta hand om ”see and treat”-patienter. Sjuksköterskan kommer till dig och berättar att han har skrivit in två stycken enkla patienter till ”see and treat”-linjen, två patienter med allergiska reaktioner och båda bedöms stabila och har fått ordinerat kortison och antihistamin.
Patient nummer ett är en ung kille på 18 år som söker pga blossade rodnad och värmekänsla i huden som började i ansiktet, hjärtklappning och svårigheter att andas. Symptomen kom strax efter att han tillsammans med familjen ätit en tonfisksallad. Han mår lite bättre nu någon timme efter behandlingen, och berättar att han tidigare är frisk och alltid har tålt tonfisk tidigare. Han känner igen sina symptom som allergi eftersom han har haft andra allergiska reaktioner tidigare. Det som är märkligt är att även pappa och ett syskon där hemma har liknande men lindrigare symptom.

Allergisk reaktion, eller annat?
Histaminförgiftning.
Histminförgiftning kan uppkomma efter förtäring av fiskprodukter, ffa tonfisk och makrill. Om fisken förvaras i för hög temperatur kan bakterier omvandla histidin till histamin vilket orsaker förgiftningen. Inkubationstiden är några minuter till ett par timmar och symptomen är rodnad och värmekänsla i huden, huvudvärk, hjärtklappning och ibland andningsbesvär.

Patienten mår bättre och går glatt hem med vetskapen om att han fortfarande kan äta fisk!

Patient nummer två är en ung tjej på 16 år som har kommit fram till att hon behöver bli lite större och starkare. Hon har därför börjat att träna flitigt och tar proteintillskott och nu idag har hon även börjat med en energidrink med vitamintillskott av ett flertal vitaminer. Hon kommer in eftersom hon strax efter att hon tagit vitamindrinken fått kraftig hudrodnad i ffa ansiktet och hon kände även stickningar och domningar vid läpparna. Hon mår bättre nu efter behandlingen och hudrodnaden har lagt sig och även de andra symptomen. Hon är tidigare frisk, tar inga mediciner och har inga allergier. Hon funderar på om det kan vara något i vitamindrinken som hon reagerat på, och hon har under väntetiden på akuten ringt sin kompis som berättar att hon också brukar få liknande reaktioner men att de går över fort och är inte lika uttalade om hon äter mat till vitamindrinken.


Allergisk reaktion, eller annat?
Niacin/nikotinsyra (vitamin B3) ger en flush med ytlig kärlvidgning på framförallt nacke och hals som medför rodnad och klåda. Nikotinsyran initierar en ökad produktion av prostaglandiner som binder till glatta muskelceller och ger kärlvidgning i ytliga blodkärl. Dilatationen orsakar rodnad, värmekänsla och klåda. Effekten uteblir om man tar något prostagladinhämmande läkemedel före eller om man tar vitaminerna tillsammans med mat.

Patienten är helt återställd och skall gå hem och träna vidare utan nikotinsyratillskott!

/NA

Inga kommentarer: