17 januari 2011

Bloggrundan #1

Ett fall för akutläkare?
Numera händer det mer intressant i bloggosfären än i journalerna! Under de senaste åren har ett flertal ambitiösa akutläkarkollegor runtomkring i världen börjat blogga, till vår stora vinst! Speciellt gynnar det oss akutläkare i Sverige där specialiteten Akutsjukvård är väldigt ung jämförsvis. Helt plötsligt kan vi uppleva kollegornas vardag på akutmottagningar genom fallbeskrivningar eller scenarion som vi annars bara fått höra om på kongresser eller sjukhusbesök. Det är en helt ny värld av information och nyheter som hittills inte funnits pga papprets fysiska begränsningar. Allmänt har bloggläsaren mer tillgång till författarens egna funderingar och resonemang och läsningen blir därför mer intressant. Min upptäckt av "emergency medicine"-bloggosfären har ökat min lärdomskurva enormt, inte bara genom bloggpostar utan även via podcasts och videos. Jag har inte bara lärt mig mer utan även fått en större inspiration för att utvidga min kunskap och kompetens än någonsin förr. Det har varit en sann guldrush och nu vill jag dela skörden genom en ny serie här på Akutläkarbloggen där jag regelbundet tänker presentera det jag hittat av intresse i elektroniska "emergency medcine"-världen - bloggosfären. Fasten your seatbelts!


Graham Walker är ST-läkare vid St. Luke's i New York och driver bl.a. MD Calc hemsidan och bloggar på ACEPs huvudblogg, "The Central Line". Han skriver gärna med tung slagkraft och är inte rädd för att kritisera gamla, konservativa och rostiga vanor. Akutläkarsamhället på Twitter brukar gärna uppmärksamma hans postar av precis den anledningen.
Walker kritiserade nyligen själva NEJM då han blev irriterad på specialister från andra områden som föreslår gammaldags- och icke-praktisk hantering av patienter på akuten.
"I can’t even believe this is really in the table in the New England Journal of Medicine, but it actually suggests that we should be measuring for pulsus paradoxicus to determine who’s a severe asthmatic. If someone could explain this to me, I’d really like to understand its usefulness."

I en annan post, "Peer Review Is Dead! Long Live Peer Review!" jonglerar i sina tankar om hur det gamla "peer-review" systemet och t.o.m. hela vetenskapliga tankesättet har plötsligt blivigt föråldrat. IT tekniken har utvecklat sig snabbare än den akademiska världen, är det dags att inleda in nya metoder för hur medicinsk kunskap skall introduceras till praktiken? Det tog flera år för världens läkare att hitta och analysera gemensamma mönster i AIDS-symptom runtom jordklotet - med dagens IT och blixtsnabba kommunikation över de sociala nätverken hade detta kunnat göras på mycket kortare tid. Kommer det att bli av samma värde att driva en bra och populär medicinsk bloggsida som att ha sitt namn på flertal artiklar i journalerna? En högt rekommenderad läsning.

HqMedEd videobloggen har tidigare introducerats här på bloggen och de gamla rävarna fortsätter att presentera otroliga fall där ultraljudet varit avgörande. Se här en post om en 58 årig man som blev medvetslös mitt framför näsan på akutläkaren och ultraljudet gjorde en stor insats i livräddningen...

Scott Weingart känner vi redan till som en av de bästa föreläsarna/podcastarna i området, speciellt trauma och intensivvård. Här sammanfattar han sina favoritbloggar för året. Om Scott läser den vill jag det också! Lifeinthefastlane har inte svikit i början av året, av deras många intressanta postar fastnade jag på ännu en ny akut-blogg de rekommenderade som jag ännu inte kände till, Resus Me. En källa av guld, seeing is believing.

Det finns många olika EKG-hemsidor/bloggar, men den jag alltid kommer tillbaka till är Dr. Smith's ECG blog (han är faktiskt en del av HqMedEd-imperiet, som han själv informerade mig om på min egen blogg). Han presenterar gärna videos i sina inlägg och just här berättar han på 3 minuter om en interessant högerkammar-hjärtinfarkt, EKG-tolkningen och relaterade kulprit funderingar.

I podcast-världen kom nyligen en fantastisk 2 timmars podcast, det är "Emergency Medicine Cases" som fördjupar sig i "trauma pearls & pitfalls", en must-read för alla akutläkare. Deras podcastar är gratis tills mars 2011 så se till att registera er så fort som möjligt!

Slutligen en post från EP Monthly som är en av mina favoritbloggar, de skriver inte så mycket kliniskt inriktat, men ännu mer spännande om allt annat som rör akutmottagningen och arbetet där. Här har de en "now for something completely different" post om räddningen av minarbetarna i Chile och räddningen av dem från en medicinsk synpunkt. Good stuff!


/DTH

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipsen!

Kolla in:

freemergencytalks.net speciellt Amy Goldberg om Trauma!

/Mvh Mattias H AT-Mora

Anonym sa...

Tack Mattias,
verkligen bra poddar där ja, Amal Mattu en favorit. Har inte provat Goldberg än, skall testa.

Skulle verkligen vara bra om akutläkarvärlden kunde betygsätta föreläsningarna på freeemergencytalks, kvalitetsmässigt är de väldigt olika. Kanske ett projekt för bloggosfären?

/DTH