15 januari 2012

Wellens' syndrom: Fall 2

Nu när den värsta januaritröttheten har lagt sig, kan vi äntligen köra vidare i Wellens'- serien.

Här har vi då nästa patient som också dyker upp i triaget.

84-årig kvinna med känt paroxysmalt förmaksflimmer. Har känt av flimmer av och till de närmsta veckorna, men har inget flimmer just nu. Har de sista 14 dagarna känt relativt korta episoder med ont centralt i bröstet och stickningar ut i fingrarna. Det har avklingat av sig själv och inte haft någon korrelation till ansträngning eller andning. Nu söker hon akut då hon för några timmar sedan fick påtagligt mer ont i bröstet med ustrålning till vänster arm och vänster sida av halsen. Det debuterade ganska plötsligt och accelererade under ett par minuter. Duration cirka 1,5h sedan avklingade det spontant. Mår helt bra nu, men söker akut för säkerhets skull.

Tidigare EKG ser ut så här:


Dagens EKG ser ut så här:Wellens' eller inte?

(Vg se tidigare bloggposter för Wellens' kriterier)

/NA

2 kommentarer:

Holmberg sa...

Med risk för att än en gång skämma ut mig så GISSAR jag på att det är Wellens'.

Varför? Jag tycker mig se bifasiska t-vågor i V2 och V3. Patienten är smärtfri trots dessa förändringar.

Jag kan för mitt liv inte komma på hur en patologisk q-våg ser ut, någonting med två "taggar" syns ju i V2 och V3, men jag vet inte om det är q-vågen som krånglar eller om det ingår i r-vågen (Eller finns det något som heter r-våg? Vad kallar man vågen som kommer efter q-vågen?)

Så om q-vågen är patologisk så faller ju hela min teori om de bifasiska t-vågorna = jag får köpa en EKG-atlas och analysera vågor och sträckor istället för att titta på när mjölk blir till filmjölk = en av de oumbärliga kunskaper man får som gymnasieelev.

Anonym sa...

R-vågsprogressionen ser patologisk ut.
Subendokardiell infarkt pga stenos i LAD?