24 juli 2011

Mina favorita sommarlåtar

Visst var det skönt att komma loss från jobbet ett tag! Alicante hade solen men Stockholm kulturen. Lund har hittills bjudit på isländskt utflyktsväder med en sederande doft av nyfallet regn på marken, också en skönhet i och för sig! Efter en stund börjar dock nyfikenheten att smyga sig på för att veta vad som händer ute i "the world of emergency medicine" - en värld som aldrig somnar. Det visar sig nämligen att det här att vara akutläkare är inte bara ett påtvingat arbete för att få sina månadslön, det är också ett fantastiskt spännande och även något man kan njuta av under semestern.

Så i mina lugna stunder har jag blivit frestad att lyssna på några podcastar och blivit överraskande underhållen. Det gjorde t.ex. den 6 timmar långa körsträckan från Stockholm betydligt kortare och lärdomsrikare. När den yngsta familjemedlemmen inte ville sova middag i 40' och sol i Spanien var det inget bråk om vem skulle promenera med henne i barnvagnen - jag hade glädjen av att promenera med elektroniskt sällskap av Stuart Swadron i öronen.

Jag tänkte få dela av mig ett sensommar-tips om några av de bästa podcastarna jag lyssnat på.


Rosen är författaren av en av de två stora "biblarna" i akutsjukvård och dessutom en av USAs allra första akutläkare, således specialitetens "gammelfarfar". Här berättar han om sina minnen från akutsjukvårdens första år då han, som andra AT läkare i dåtiden, blev tvingad till ett omöjligt uppdrag på en akutmottagning med ett allt för stort ansvar. Kollegorna ville inte veta av akuten, vaddå stödja läkarna som var dyvåta bakom öronen. Anastesin ville inte att läkarna intuberade på akuten och man lade då i stället trachestomi som de aldrig lärt sig göra. Konceptet "learn one, do one, teach one" var ersatt av "learn by killing one, hopefully not killing another one and then teaching one". Det hela vände inte förrän en yngre kollega dog av GI blödning och sjukhuset fick betala stora summor i skadestånd - då först förstod man att akutens läkare måste tränas till specialister inom området.
En otrolig berättelse om hur vår specialitet blev till.

OBS: Föreläsningen är från All LA Conference - en av Mel Herberts underbara websidor. Till skillnad från hans andra avkommor är alla föreläsningar där gratis. Man kan även ladda ner föreläsningarna som mp3 för att enbart lyssna.

=== Stuart Swadron
Stuart upptäckte jag först genom EM Core Content där han gärna sitter ute i salen och ger fantastisk feedback och tillägg medan en ST läkare föreläser om något ämne från akuten. Stuart är en hav av visdom och att lyssna på honom prata om akutsjukvård är en fröjd:
  • Valvular emergencies; de viktigaste akuta klaffproblemen akutläkaren måste känna till. Visste du t.ex. att en diskret bakväggsinfarkt med minimala symptom kan leda till ett katastrofalt klaff-fel?
  • Headaches; massvis av pärlor och tips om huvudvärk på akuten
  • Chief complaint: coughed up blood; en ren himmelsändning och förjupning i ett problem du inte får tid att läsa om när det dyker upp; massiv hemoptys. A, B eller C problem? Stuart berättar!
Amal Mattu är känd av alla akutläkare, hans föreläsningar om komplicerade EKG-tolkningar och 'cardiology updates' är legendariska. Om du någonsin har skickat hem patient med bröstsmärta för att senaste arbetsprovet var normalt - eller även angiografin - bör du kanske tänka dig om. Nyaste evidens tyder på att placken inte behöver växa in i lumen som de traditionella proverna förmodar. En patient kan nämligen ha en tickande bomb i kranskärlet trots normal angiografi...
För er som vill veta mer om podcastar, videoföreläsningar och sådant i akutsjukvård så har jag sammanfattat det bästa på min egen bloggsida.


/DTH

Inga kommentarer: